Bij het beginnen met sporten of hardlopen, lopen mensen vaak te hard van stapel waardoor er blessures kunnen ontstaan door overbelasting.
Wat is overbelasting?
Tijdens het sporten belast je je gewrichten, je banden en je spieren. Het is normaal dat hierbij minuscule schade wordt opgelopen aan de banden en spieren. Het lichaam is in staat deze schade te herstellen en de structuur wordt hier zelfs sterker van om te voorkomen dat je deze schade weer op zou lopen wanneer je de volgende keer weer je nieuwe hobby uitoefent. Indien je echter te snel de spieren en banden weer gaat belasten, voordat deze hersteld zijn, kan er blijvende schade ontstaan. Dit uit zich vaak in pijn bij inspanning maar uiteindelijk kan dit zelfs resulteren in pijn in rust.
Wanneer ontstaan blessures?
Blessures ontstaan door overbelasting bij het sporten of bij herhaaldelijke bewegingen (door bijvoorbeeld handwerk). Overbelasting kan ontstaan als er niet voldoende rust wordt gehouden tussen trainingen in, als er te zwaar getraind wordt, met een verkeerde techniek of met verkeerd materiaal. Als we bijvoorbeeld hardlopen als voorbeeld nemen, dan kan overbelasting ontstaan door de trainingen niet rustig op te bouwen, door verkeerd schoeisel, een verkeerde ondergrond (bijvoorbeeld een hellende stoep) of door het verkeerd plaatsen van de voeten tijdens het rennen.
Wat kunt u doen om blessures door overbelasting te voorkomen?
- Trainingsschema
Een goed schema om het hardlopen rustig op te bouwen bijvoorbeeld is te vinden op www.start-to-run.be. Ook hebben veel atletiekverenigingen een start-to-run programma waarbij een trainer samen met een klein groepje je begeleid naar het hardlopen van 5 km.
- Techniek
Een goede techniek is heel belangrijk. Laten we hier tennis als voorbeeld nemen. Tijdens het slaan van een bal beweeg je normaal gesproken met je hele lichaam mee om genoeg kracht achter de bal te zetten en hem de juiste richting op te slaan. Blijf je echter met je beide voeten op de grond staan en draai je je torso zo min mogelijk, zal je alle kracht en beweging gaan halen uit je schoudergewricht. Dit zorgt voor een extreem hoge kracht op de spieren en pezen rondom dit gewricht waardoor overbelasting erg snel op zal treden.
- Materiaal
Ieder mens is anders, dus is ook niet elk materiaal geschikt voor elke persoon. De meeste mensen zullen wel eens op een fiets hebben gefietst die te klein of te groot voor iemand is. Doordat de fiets niet helemaal passend is, ga je anders moeten bewegen om toch de fiets vooruit te krijgen. Als de fiets te klein is, zal je je knieën extreem ver naar de borstkas moeten bewegen, waardoor de hoek van de heup erg klein wordt. In deze hoek zijn de spieren er niet op ingesteld om veel kracht te leveren, waardoor overbelasting weer om de hoek ligt. Ditzelfde principe geldt natuurlijk voor heel veel verschillende andere materialen, zoals een te zware honkbalknuppel, hardloopschoenen die niet een verkeerde stand van de voet corrigeren of een snowboard die te lang is.
Wat te doen als een blessure al aanwezig is?
Het is belangrijk om rust te nemen bij een blessure. Als je namelijk blijft doorsporten terwijl de blessure aanwezig is, ga je de pijnlijke plek ontzien door anders te bewegen. Met anders bewegen bereik je juist dat je andere gewrichten weer op een andere manier gaat belasten en ook op die plekken blessures gaat kweken.
Als een overbelasting te lang heeft aangehouden, lost de blessure meestal niet vanzelf op en is een behandeling nodig. Welke behandeling dit is, is heel erg verschillend per blessure. Als chiropractor zetten we voornamelijk in op het terug in beweging brengen van de gewrichten en spieren in de buurt van de beschadigde structuur en het herstellen van de spier of pees. In sommige gevallen is dit niet genoeg en moeten in samenwerking met een fysiotherapeut de spieren weer getraind worden door specifieke oefeningen.
Vraag je je af of de chiropractor je kan helpen bij jouw blessure of overbelasting? Dan kunt u me altijd mailen op hello@chirocura.nl, bellen naar 0113-623003 of whatsapp’en op 06-43270254. Blijft het na het contact onduidelijk of chiropractie u zou kunnen helpen met uw klacht, dan kunnen we een vrijblijvende screening inplannen zodat we er in de praktijk in Goes naar kunnen kijken.