Skip to main content

Gisteren was het World Spine Day, de dag waarop verschillende specialisten zich inzetten om het grote probleem van rugpijn te belichten. Gelukkig is in Nederland hulp bij rugpijn altijd redelijk snel binnen handbereik, maar niet overal op de wereld is dit het geval. Zo zijn er in veel onderbedeelde gemeenschappen weinig consistente hulpverleners die gespecialiseerd zijn in rugklachten. Dit terwijl rugklachten toch wereldwijd de grootste veroorzaker van langdurige immobiliteit zijn.

In Nederland hebben we het dan eigenlijk best goed met de geruime keuze aan artsen en therapeuten. Zo zou je in Nederland binnen no-time een doorverwijzing kunnen krijgen naar de orthopeed of de neuroloog. Je kan zelf naar een fysiotherapeut, een acupuncturist, een osteopaat of een chiropractor stappen. Ondanks dat wij met iets meer dan 300 chiropractoren ons in Nederland nog steeds een kleine beroepsgroep vinden, is dit best een ruime keuze als je het vergelijkt met landen zoals Botswana, Ghana, India of de Dominicaanse Repbliek.

In lage-inkomenslanden is er helaas ook geen vangnet. Dit betekent dat als jij met rugklachten je werk niet meer kan uitvoeren, de overheid niet te hulp schiet en dat niet alleen jij maar ook de rest van je familie daaronder lijdt.

Gelukkig zijn er organisaties zoals World Spine Care, welke chiropractiepraktijken heeft opgericht in bovenstaande landen. Zij werken samen met lokale instanties, vergroten de algemene kennis over rugklachten bij de lokale bevolking en leiden ook leden van de lokale bevolking op om later de praktijk zelfstandig te kunnen runnen. Dit natuurlijk naast het feit dat ze de lokale bevolking met hun rug- en nekklachten helpen. Voor meer informatie over deze geweldige informatie kun je een kijkje nemen op hun website .